Tapınak kedisi adıyla tanınan Birman Kedisi, Burma; yani Myanmar kökenlidir. Budist tapınaklarında ikamet eden "Kutsal kediler" olarak bilinen bu hayvanların büyülü bir güzellikleri vardır. Budist rahiplerinin ölüm tanrılarıyla konuşabildiklerine inandıkları Birman kedileri, rahiplerin yolculuklarında onlara eşlik etmeleri vesilesiyle Avrupa’da tanındılar. Burmalı diplomatların Avrupa’ya hediye etmeleriyle dünyaya yayılan bu kediler günümüzde oldukça popüler hale gelmişlerdir. Genellikle cam mavisi gözlere sahip olan Birman kedileri, uzun sık tüyleriyle de dikkat çekerler. Duygusal yapısı, sahibine bağlılığı ve enerjisi ile diğer kedi cinslerinden farklılıklarını ortaya koyan Birman kedileri aynı zamanda çok geveze kedilerdir. Evlerinde ses ve hareketten hoşlanan, bir kediye ayıracak bol vakti olanlar için Birman kedileri harika birer arkadaşıdırlar.
Tam bir ev kedisi olan Birman kedisi, özellikle evde sessizlikten hoşlanmayanlar ve yalnız yaşayanlar için çok ideal bir ev arkadaşıdır. Sahibiyle sürekli konuşma halindedir. Sahibinin kucağına çıkıp saatlerce uyuyabilir. Bu özelliklerinden de anlaşıldığı gibi ilgi ve sevgi görmeye bayılırlar. Bu nedenle de evde az vakit geçirenler için asla uygun değillerdir. Çok sosyal canlılar oldukları için sizinle sürekli iletişimde olmak istediklerinden yalnız kalmayı asla sevmezler. Sadece evin sakinleriyle değil gelen misafirlerle de çok iyi dostluk kurarlar. Uysal ve uyumlu hayvanlar olan Birmanlar, meraklı ve oyuncu kedilerdir. Sahipleriyle oyun oynamayı severler. Evdeki diğer canlılar ve çocuklarla da iyi anlaşan Birmanlar, aile evleri için de idealdirler.
Güzellikleri ile insanları adeta büyüleyen Birman kedilerinin bakımı pek de kolay değildir. Çok ilgi bekleyen Birmanlar kendilerine özel vakit ayırmanızı beklerler. Bu beklentinin yanında uzun ve sık tüylere sahip olmaları tüy bakımı açısından da sizi zorlayabilir. Hemen her gün tüylerini fırçalamazsanız tüyleri birbirine dolanıp topaklaşabilir. Bu da deri hastalıklarına sebep olmakla kalmaz, kedinizi son derece rahatsız eder. Ayrıca bahar aylarında tüylerini dökmeleri daha sık temizlik yapmanız anlamına gelir.
Birman kedileri, hareketli kediler olmalarının bir gereği olarak uyumadıkları ve sahipleriyle vakit geçirmedikleri zamanlar, hep oynayıp koştukları için fazla kilo almazlar. Bu da onları kalp hastalıklarına karşı korur. Yediklerine dikkat edilmesi, gözlerinin temizlenmesi ve tüy bakımı ömürlerini uzatan etkenlerdir. Gözleri ve midesinin hassas olması dışında Birman kedileri dayanıklı hayvanlardır.